Faciliteiten: wat moet een school organiseren voor de lunch?

Vanuit de keuken gaat de lunch met serveerwagens naar de betreffende klassen. Hulpmaterialen hierbij zijn onder andere thermoboxen en serveermaterialen zoals schalen en voedseldozen. De keukenruimte moet voldoen aan de gestelde inrichtingseisen en temperatuur om zo te kunnen voldoen aan de wettelijke HACCP regels. In of bij de keuken staan een koeling en een vriezer. Daarnaast werken wij met een (professionele) vaatwasmachine. Er is verder afzetruimte nodig in de vorm van werktafel(s) en er is ruimte voor opslag van de zogenaamde “droge kruidenierswaren”. Naast materialen voor de keuken, zijn er voor de lunch ook materialen in de klas nodig. Een school kan ervoor kiezen om bordjes, kommetjes en bestek per klas aan te schaffen. Nadeel is dat dit dagelijks afgewassen moet worden. Zelfs met een grote vaatwasser kost dit veel tijd.

Op de Gezonde Basisschool van de Toekomst hebben wij gekozen voor het verstrekken en verkopen van samengestelde lunchtrommels. Deze bestaan uit een hard plastic doos met daarin een beker, een kommetje, een bord en bestek. Kinderen gebruiken de deksel van de doos als bord en na de lunch gaat de inhoud terug in de box. Ouders wassen deze thuis af en de box komt een dag later weer mee naar school.